Vildmarken

Begreppet vildmark beskriver ofta ett stort område mark som ligger långt avsides och som människan inte har gjort någon stor påverkan på. Det är orörd mark där djur och natur lever i harmoni tillsammans. I vildmarken finns det möjlighet för människan att vandra och slappna av från annars stressig vardag.

Många ger sig ut för att kolla på djur. Det kan vara allt från att bara vilja se hjortdjur i sin vilda miljö eller fågelskådare som hoppas att få se en ovanlig fågel. I vildmarken finns dessutom mycket natur att upptäcka, gamla träd och vackra växter.

I olika perioder i Sverige är det dessutom jakt på djur. Det kan vara älg, rådjur eller vildsvin som går att äta. Jakt sker också på djur som man inte äter, exempelvis räv och grävling. Oavsett vilken anledningen är till att man ger sig ut i naturen är det viktigt att respektera naturen. Skräpa inte ner, skada inte naturen och lämna inte mer spår än vad som är nödvändigt.

Vildmarken är gratis att njuta av och det går att anpassa besöken efter de som ska ut. Ibland kan det vara med barn som inte orkar gå så långt, andra gånger med vuxna som gärna är ute i många timmar och vandrar. Var lyhörd och var alltid säker på att ni kommer hitta tillbaka ut från vildmarken när det är dags att åka hem.

Allemansrätten i naturen

Allemansrätten i naturen

Allemansrätten ger människor i Sverige friheten att ge sig ut i den svenska naturen och njuta på lika villkor. Det är därför viktigt att man värnar om den rättigheten och ser till att verkligen ta hand om naturen på bästa sätt. Man får både vistas på vatten och gå i land, bada och även tillfälligt förtöja en båt så länge det inte gör någon åverkan på naturen.

Är man sugen på att göra upp en eld får man göra det under vissa omständigheter. Skulle det råda eldförbud i området är det absolut förbjudet att göra upp en eld under några som helst omständigheter. Det gäller sedan att börja med och hitta bra underlag för att göra upp en eld, underlag som inte gör att det kommer sprida sig. Dåligt underlag är exempelvis jordig skogsmark, mossa eller torvmark. Eld ska heller aldrig göras upp på stenblock eller berghällar då de spricker av värmen. När de en gång har spruckit blir det skador som aldrig kommer att återhämta sig.

Bra underlag att elda på är mark som innehåller mycket grus eller sand. Där finns det inget som gör att elden kan få fäste och sprida sig vidare. Till elden är det okej att samla grenar som redan ligger på backen, men man får aldrig såga ner grenar eller bryta av för att samla ihop till en eld. När man inte ska elda mer är det viktigt att se till att elden blir riktigt släckt då det annars kan ligga och pyra i backen under en lång tid.

Ska man göra ett besök i skog och vildmark är det bra att läsa på mer om allemansrätten så att man respekterar den.

2 reaktioner på ”Vildmarken

  1. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

Kommentarer är stängda.