Vandring i naturen

Att vara i naturen är något som gör människan gott. Många studier har på senaste tiden visat på hur bra en människa mår både psykiskt och fysisk av några timmar i naturen. Det är lätt att förstå, trots att det moderna livet ofta ser människan som skild från naturen. Ett härligt sätt att vara ute är att gå på vandringstur. Det är dessutom billigt! Vandringsleder finns för alla typer av utflykter, från någon timma på lätt framkomlig väg till flera dagars turer som kräver lite mer efterforskningar innan man ger sig iväg.

Att spendera tid på en vacker plats gör underverk för själen. Att bege sig ut på vandringstur gör kopplingen till naturen starkare. Det är lättare att bara vara och njuta av nuet. Luften är renare och friskare än i städerna, stressnivåerna sänks och till och med immunförsvaret blir stärkt visar ny forskning. I Sverige finns 30 nationalparker från Stenshuvud i söder till Vadvetjåkka i norr, och däremellan närmare 5000 naturreservat. Över hela Sverige finns fantastiska vandringsleder att välja på, beroende på vilken naturtyp man känner sig lockad till.

Att tänka på innan avfärd

Innan man ger sig ut på tur behöver man se till att man är redo. Några enkla förberedelser gör vandringen både säkrare och lättare.

känner till området väl

För det första behöver man veta vart det är man ska gå, och hur långt. Innan man ger sig av är det viktigt att kontrollera hur lång tid en sträcka tar att vandra. Då kan man fylla på förråden med tillräckligt med vatten och mat. Och såklart matcha sträckans svårighet med ens egen nivå så att man inte ger sig av alldeles för långt. Att bekanta sig med kartan över området man valt är viktigt för säkerheten och det finns en glädje i att sedan få uppleva platsen man känner igen från kartan i verkligheten.

När man packar med vatten och mat för vandringen, planerar man utifrån hur lång vandringen är och hur tung terrängen kommer att vara. Man får heller inte glömma inte titta på en väderleksrapport. En varm, solig dag dricker man mer vatten och på en kallare dag uppskattar man något varm att dricka. Frystorkad mat är lätt både i packning och i tillagning.

De flesta vandringsleder är uppmärkta med speciella tecken som visar åt vilket håll man ska gå vid ett vägskäl. Märkningarna kan skilja sig från en skylt med ledens tecken till en färgklick på en sten. Se till att veta vilket tecken som hör till leden för att undvika missöden.

Vandrar man på platser där vädret kan slå om snabbt, exempelvis på ett högfjäll, är det bra att vara beredd med ett regnställ och en varm tröja. Att klä sig lager på lager är också skönt om vädret går från kallt till varmt och man behöver kyla av sig.

Respekt ute på vandring

Naturen kräver väldigt lite av den som besöker den och ger mycket i utbyte. Se till att packa med grundläggande respekt innan turen. Allemansrätten ger inte bara en fantastisk frihet utan också skyldigheter. Det innebär att visa hänsyn och varsamhet mot den natur man vistas i. Tar man med sig skräp ut tar man också med sig skräpet hem – skräp är både fult att titta på och kan direkt skada djur i området.

En reaktion på ”Vandring i naturen

Kommentarer är stängda.