Vandring i Finland

När man tänker på Finland så tänker man på bastu, vinter och Åland men det man kanske inte tänker på är hur otroligt vackra vandringsleder som finns där och vilken otrolig natur man kan få uppleva. Att vandra i Finland kan passa både den ovana vandraren och den erfarne vandraren då det finns gott om leder. Är man en ovan vandrare så rekommenderas man att följa utmarkerade leder men om man är en erfaren vandrare sugen på ett äventyr kan man enkelt bege sig ut utanför lederna.

Tips inför en kommande vandring

Tips inför en kommande vandring

Runt om i Finlands vandringsområden finns det gott om stugor, vissa är bokningsbara medan många är ödestugor som inte kräver någon bokning. Ödestugorna har alltid en eldstad eller kamin och lite ved liggandes för allmänheten att nyttja, oftast finns det även några kastruller och en gasspis. Ödestugorna har någon som ser efter dem med jämna mellanrum så om det är något som saknas kan man skriva ner det i en gästbok. Det kan vara bra att ha med eget tändvirke då veden oftast är lite fuktig i stugorna.

I Finland är de fyra årstiderna tydliga, vår, sommar, höst och vinter. Vintern är lång, nästan ett halvår och temperaturerna ligger från 0°C till -30°C. Högst upp i norra Finland befinner man sig över polcirkeln och under en av vintermånaderna kommer solen aldrig upp under dagen, det kan vara bra att känna till om man funderar på att vandra i Finland under denna månad. På sommaren är det ljust och soligt och i norra Finland går solen aldrig ner. Det man ska tänka på om man ska ut och vandra under sommaren är att det är många mygg så se till att ha med myggspray och annat skydd mot myggorna.

 Den absolut bästa tiden att vandra i Finland är slutet på augusti och september, då är det myggfritt och temperaturen är fortfarande ljummen. Hösten börjar redan i september så se till att packa rätt kläder, en bra investerad utrustning är att föredra eftersom klimatet är vått och det kan bli kallt på kvällen. När det gäller utrustning för vandring i Finland är det bra att investera i ordentliga kängor och helst med högt skaft då det kan finnas myr och kärr och marken är ofta fuktig. Att använda lager på lager principen är också att föredra, avsluta gärna med skalplagg ytterst för att isolera mot vind och fukt.

Det innersta lagret närmast kroppen kan med fördel vara merinoull oavsett om man ska vandra på sommaren eller vintern. I finska fjällen finns det möjlighet att övernatta med tält längs lederna och precis som i Sverige så gäller allemansrätten men också sunt förnuft så se till att lämna platsen ren efter natten. Är man osäker på vart man ska vandra finns det en hemsida där alla leder finns markerade, med tips på passande leder utifrån erfarenhetsnivå och andra små tips och trix att tänka på inför en kommande vandring. Hemsidan för att hitta vandringsleder heter utinaturen.fi och den finns både på svenska och finska eftersom man pratar båda språken i Finland.

En reaktion på ”Vandring i Finland

  1. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this site. I’m hoping the same high-grade site post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has encouraged me to get my own site now. Actually the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a great example of it.

Kommentarer är stängda.