Vandring i Estland

Runt om i världen finns det underbar natur att upptäcka, och ett fantastiskt sätt att göra det är genom att vandra. Vandringsleder kan vara mer eller mindre avancerade, och ofta sträcker de sig över stora ytor i fantastisk natur. I Sverige finns det många mycket bra vandringsleder, men även utomlands finns det mängder av resmål att besöka. Ett sådant resmål är Estland.

Estland är ett av de Baltiska länderna och gränsar till Lettland i söder och Ryssland i norr och i öst. Kusten vetter ut mot Östersjön. Landet omfattar en enorm skärgård med ca 1500 öar. Landet har varierande natur, med såväl kullar som slätter men också stora väldigt karga partier. Det finns stora områden täckta av skog och även en hel del myrar. Att vandra i Estland kan därför varieras otroligt mycket. Vandring är en gammal tradition i Estland och lederna är därför många.

Det är framförallt myrarna och tallskogarna som lockar vandrare. Nivån varierar mycket och det finns vandringsleder som passar såväl nybörjare som professionella vandrare. Estlands allra längsta led är hela 820 km lång. Längs denna vandring finns det flera platser att stanna på, och stugor eller hyddor att hyra för att spendera natten i.

Olika leder

En av de mer kända platserna att vandra på i Estland är Sooma, och Kuresoo Bog vilket är en mycket välbevarad myr. Området är en del av en stor vildmark som är belägen i sydvästra delen av landet. Om man har tur kan man under sin vandring se tranor, eftersom fåglarna ofta häckar i området.

En annan välbesökt vandringsplats är Keila-Joa. Detta är en park som följer floden Keila. Längs vandringen har det satts upp informationsplakat där man kan läsa och lära sig om platsens historia. Leden är välbevarad och det har byggts trappor och broar på de ställen det behövs. Vandringen passar även personer som inte vandrat mycket tidigare och det finns bänkar att vila fötterna på lite här och var.

I Lahemaa hittar man Viru högmossesstudieled, vilket är en 3,5 km lång vandringsled. Denna går igenom underbar natur, typisk för området, med myr- och skogslandskap samt genom såväl sanddyner som rullstensåsar och urskog. Leden är rustad med plank-väg på vissa platser, och mitt i vandringen finns ett torn där man kan njuta av en underbar utsikt.

Panga Pank är en led som skiljer sig från de tidigare nämnda på flera sätt. Leden följer västra Estlands högsta brand. Här har man en otrolig utsikt över haver, samtidigt som man kan se fåglar och andra djurarter. För den fotografiintresserade finns det många vackra motiv att bevara. Den högsta höjden man passerar under vandringen är på 21,3 m.

Estland är inte det land som man först tänker på när man talar om vandring. Landet har en varierad natur och flera mer eller mindre kända ställen att besöka. Med sitt nära avstånd till Sverige är det ett spännande resmål med annorlunda kultur och spännande platser att besöka. Från Sverige går det färjor dagligen, vilket gör att man kan resa till landet på ett både smidigt, billigt och miljövänligt sätt!