Tälta i skogen

Att tälta ute i skog och natur för att vakna upp till skogens ljud, det är en härlig frihetskänsla. Tältning är samtidigt ett sätt att ta vara på och njuta av livet. I Sverige finns allemansrätten, vilket innebär att det är fullt tillåtet att slå upp ett tält för att övernatta något enstaka dygn. Det gäller bara att inte slå upp tältet i någons trädgård eller på marker som har gröda, bete eller planteringar. Är man osäker kan man alltid fråga markägaren om lov först för att vara på säkra sidan.

Allemansrätten är verkligen ett privilegium som är få förunnat, men det innebär ändå att det finns några saker som man bör tänka på innan tältet sätts upp. Framför allt är det sunt förnuft som gäller, att lämna platsen städad och fin, precis som den var när man kom. Tälta hänsynsfullt helt enkelt, att inte störa och förstöra, är en bra tanke att ha i grunden vid tältning ute i skog och natur. Det allra bästa är att det går att tälta året runt, så länge man har den rätta utrustning. Varje årstid har sin charm!

Välja tältplats

Visst det går bra att slå upp tältet där det får plats, men det kan ändå vara all idé att välja med omsorg vart tältet ska stå. Tältplatsen bör helst ha en mjuk och plan yta, men det viktigaste är att det är torrt. Finns vatten i närheten, sjö eller vattendrag, är det bra med tanken på att kunna tvätta av sig och ha till matlagning. Tänk på att vattenbrus kan störa sömnen.

Det är en fördel om tältet kan stå i lä bakom en stor sten, höjd eller träd, men det bör helst inte vara helt vindstilla eftersom då kommer knott och mygg. Skulle det regna bör inte tältet stå i en svacka eftersom där kommer vattnet samla sig.

Välja tältplats

Finns tanke på att tälta i en nationalpark eller naturreservat behöver man kontrollera vilka regler det gäller för tältning på markerna. Vanligtvis är det nämligen tältningsförbud inom dessa områden. Vad som gäller angående tältning går att kontrollera hos länsstyrelsen, kommunen eller på deras hemsida.

Ventilation är viktigt

Något som är extra viktigt när man sover i tält är att ha en ordentlig ventilation för att få en så bra komfort som möjligt. Är det lite kallare ute kan kondensen ställa till det, men finns det bra flöde av luft så slipper man ifrån det problemet. Därför bör tältet ha mer en öppning för ventilation för att luften ska kunna cirkulera inne i tältet. Ett tips är att ha en disktrasa med i packningen för att torka bort kondensen på morgonen, vilket gör att tältet torkar fortare.

Hur tältet står i förhållandet till vindens riktning har också en betydelse för att få en bra ventilation. Det går att påverka tältets ventilation genom hur tajt tältduken ligger ner mot marken, lämnas en lite luftspalt, kommer luften att cirkulera lättare.

Under sommarmånaderna när det är varmt om nätterna kan det vara skönt att ha tältet öppet, men se till att ha en nätinsats för att förhindra mygg och knotten att komma in i tältet under natten. Ett nät gör att man får både utsikt och genomdrag i tältet.