Plocka blommor, bär, svamp

Att gå ut i naturen är något nästan alla mår bra av. Det är en härlig känsla och den friska luften är härlig. Dessutom så får man genom att gå i skogen en bra daglig motion, vilket alla behöver. Något vissa brukar syssla med när de är i skogen är att de plockar olika saker. Exempel på dessa kan vara blommor, bär eller svamp. Det är något som alla får plocka om man inte råkar befinna sig i naturreservat eller en nationalpark. Sen är vissa växter fridlysta från att plockas. Så då måste man veta vad som gäller. Samt kan vissa växter vara giftiga och därför gäller det att ha en kunskap kring vad det är man söker och vad man bör hålla sig borta från. Sen gäller självklart sund förnuft när de kommer till lagar ute i naturen. Att sno med sig buskar eller plocka stora mängder lava eller mossa utan tillstånd är självklart förbjudet. Är man osäker på vilka regler som gäller kan man alltid googla och kolla upp lagen innan man ger sig ut. Vad som absolut alltid är förbjudet är att utan tillstånd hugga ner träd och buskar. Detta kan leda till dryga böter. Samt får man inte slå ut sten från berg och ta med sig. Men som sagt gäller det att ha sunt förnuft när det gäller lagen. Då man inte får sno stora block av sten från en mark, men att ta med sig någon enstaka liten sten från en mark kommer inte vara några problem. Söker man mer information gällande vad man får och inte får göra när det kommer till blommor, svamp och bär så kan man finna detta på det svenska naturvårdsverkets hemsida.

Fridlysta växter ska ej plockas

Fridlysta växter ska ej plockas

Något som man bör lära sig när man är ung är att fridlysta växter skall inte under några som helst omständigheter dödas, plockas eller fångas. Inom vårt lands gränser så hade vi årtalet 2015 redan fridlyst 303 stycken olika arter över hela landet, en siffra som troligen är större i dagsläget. Fem år senare.

Det är direkt olagligt att på något sätt skada eller samla på dessa växter. Detta betyder också att även om det växer på din tomt så är det olagligt att röra arten. Bra att veta är att det finns undantag som säger att vissa fridlysta växter får plockas till en liten bukett så länge man ej rör rötterna och ej har växten till försäljning. Det är regeringen som tar besluten gällande vilka växter som är fridlysta och i vilka områden det gäller. Man kan sammanfatta det som att en del växter får inte röras, en del får plockas som bukett men inte till försäljning. Och detta kan variera i olika områden i Sverige. Så det gäller att veta vilka regler som stämmer just där du är. Oftast finns också anslagstavlor som säger vilka regler man ska hålla sig till i området man är. Annars hjälper kommunen samt länsstyrelsen till att ge information kring vilka regler som gäller.