På vandring i Norge

Det är många friluftsmänniskor från världens alla hörns som besöker Norge för att vandra dess ikoniska stråk. Bästa tiden att bege sig på vandring i den norska naturen är innan eller efter juni och juli. Oavsett när man besöker landet så kommer man under vandringen härliga och vackra naturupplevelser.

I Norge finns det 46 nationalparker som det går alldeles utmärkt att gå på tur i eller så kan man passa på att få en guidad vandring på glaciärer. Oavsett så är vandring något alla kan göra och är perfekt för både ung som gammal. Det finns markerade vandringsleder eller så går det att bege sig ut i naturen på egen hand. Oavsett vad man väljer, är det bra att kontrollera innan vilken typ av säkerhet som krävs inför vandringen.

Preikestolen

Preikestolen tillhör Norges mest besökta turistattraktion, vilket beror mycket på att klippan är utformad som en predikstol. När man står på den gigantiska klippan fås en underbart makalös och vacker utsikt ut över Lysefjorden. Bergsplatån ligger på 604 meters höjd och själva vandringen upp dit beräknas ta cirka 4 – 5 timmar för att nå upp till Preikestolen. Så det gäller att ha god tid på sig, för sedan när man kommer upp dit vill man kunna njuta av utsikten ett bra tag.

I närheten av bergsplatån hittas en lång trätrappa med hela 4 444 steg, som också är en av de längsta trapporna i världen. Trappan når upp till bergstoppen Flørli. Var beredd på att vandringen uppför är väldigt brant och det tar cirka 1½ timmer att ta sig hela vägen upp.

Romsdalseggen

Romsdalseggen

Nära Molde hittar vandrare Romsdalseggen som ligger Fjord Norges norra del. Där finns flera vandringsleder som går över fjäll och med en storslagen utsikt ut över bergstoppar, fjordar och vattenfall. Det går att välja mellan tre olika vandringsleder och dessa har varierande svårighetsgrader. Alla tre lederna starta i Vengedalen. Vandringen tar mellan 6 – 9 timmar, beroende vilken vandringsled som väljs. Vandrarna blir belönande av vyer som är oslagbara över Romsdalsfjorden, fjälltopparna, Romsdalshorn och Trollryggen, samt havet utanför.

Gaustatoppen

När man har bestiget Gaustatoppen så går det att se upp till en sjättedel av hela Norge, om det är klart väder vill säga. Fjället är lätt att komma åt på Sørlandet från Telemark. Vandringen upp till toppen tar cirka 3 timmar och endast 2 timmar ner. Räkna med en heldag för man vill även passa på att njuta av utsikten när man väl har kommit upp till Gaustatoppen.

Toppen ligger på en höjd på 700 meter och själva vandringen är ganska enkel. I närheten av bergstoppen finns det en fjällstuga som det går bra att övernatta i och få i sig lite mat. Det enda som krävs är att man gör en bokning innan.

Dronningruta

Vandringleden Dronningruta har faktiskt fått namnet efter drottningen Sonja av Norge. Leden finns i nord Norge och har ett fascinerat och vackert kustlandskap. Där det går att hitta stränder som ligger ensligt, charmiga byar och härligt dramatiska bergsklippor som har underbara panoramavyer. Just i nord Norge finns det stora möjligheter att få uppleva midnattssol, speciellt under sommarmånaderna juni och juli. Vilket innebär att nätterna är väldigt ljusa och gör att det går utmärkt att vandra även på natten för de som vill.

En reaktion på ”På vandring i Norge

  1. Thanks a lot for giving everyone a very breathtaking chance to read from this web site. It is often so good and as well , packed with amusement for me personally and my office co-workers to visit your blog at least three times in a week to read through the fresh items you have. And of course, I’m so actually motivated with all the effective hints served by you. Certain two ideas in this posting are essentially the finest we have ever had.

Kommentarer är stängda.