Konsten att klättra berg

Bergsklättring är en totalupplevelse. Adrenalinkicken som slår in när man klättrar sig mot högre höjder, den vackra  utsikten man får ta in och känslan av seger när man har nått toppen på berget. Att klättra berg kan både vara enkelt för nybörjare men även svårt för de som har klättrat i flera år, allt beroende på hur berget man ska bestiga ser ut. När man klättrar i ett berg krävs större improvisation än om man klättrar på en klättervägg. Detta eftersom att man får hitta greppen själv, vart ska man sätta foten och vart ska man hålla? Men det kan vara en extremt rolig utmaning! Man måste inte vara jättestark för att klättra i ett berg, det viktigaste är att man har tekniken även om en viss styrka krävs.

Klätterklubbar

Har man aldrig klättrat berg eller annan form av klättring tidigare finns det många klätterklubbar runtom i Sverige för den som är intresserad av att börja. Det är för ens egna säkerhet som en klätterkurs rekommenderas innan man ger sig ut för att bestiga olika berg. Här finns olika auktoriserade instruktörer runt om i landet. Det finns många olika kurser att ta, både inomhus på en klättervägg och utomhus på klippor, allt beroende på vad man själv är intresserad av.

Klättring med rep i berg

Det finns en hel del olika berg som man kan klättra i och de alla har olika svårighetsgrader. Man anger svårighetsgraden utifrån ett graderingssystem från tre till nio, där nio är det svåraste graden med i princip en lodrät bergvägg med nästan ingenting att ta tag i. En trea är det allra enklaste och det fixar nog vem som helst, så länge man vill och vågar. När man ska klättra i ett berg sitter man fast med en sele kring midjan och låren och har en del utrustning på dig, så som en hjälm, handskar och skor speciella för klättring. Att klättra i ett berg är skillnad från att bestiga det, då kan man vandra upp i ett berg utan speciell utrustning. Vid bergsklättring står en person på marken och håller i selen som man sitter fast i när man börjar klättra. Om man skulle tappa greppet och falla så är personen nere på marken, en instruktör som är utbildad i hur man klättrar och all säkerhet kring det, redo att hålla fast en så att man inte ramlar till marken. Det gäller att man vågar testa olika knep när man klättrar i berg, att man vågar släppa loss lite och testa “vad händer om man sätter foten här och handen där?” Instruktören på marken kommer att hjälpa till om så krävs för att man ska lyckas ta sig upp. När man har nått toppen på berget och kan njuta av den vackra utsikten så slår segrarkänslan in, det är en mäktig känsla och någonting som alla borde få uppleva minst en gång i sitt liv. Vägen ner kan vara enklare för vissa medans andra tycker att det är svårare. Då gäller det att man sitter i selen, lutar sig bakåt så att man hänger i repet och vandrar med fotsulorna på bergväggen medans instruktören släpper på repet. Tillslut är man nere på marken igen och har varit med om en häftig upplevelse!