Att vandra i regnskog

Att vandra i regnskog

Har du drömt om att vandra i en tät spännande regnskog? Full med främmande djurarter och växter som slingrar sig runt träden, berg och vattenfall som omfamnar en. Kanske har du drömt om att se de exotiska djuren vi vanligen bara möter på TV i verkligheten. Om du är ute efter en annorlunda naturupplevelse är en resa till en av världens regnskogar ett besök du aldrig kommer att glömma.

Olika regnskogar att besöka

Det finns flera olika typer av regnskogar att åka till för sin semester. Det vi i daglig mun kallar regnskog är den tropiska regnskogen, den finns bara i tropikerna. De ligger runt ekvatorn och finns i världsdelarna; centralamerika, västindien, norra sydamerika, centralafrika samt sydostasien. Det finns även tempererade regnskogar samt subtropiska regnskogar men de har ett helt annat klimat och finns på andra världsdelar. Även de är helt klart värda ett besök.

Regnskogens artrikedom

Visste du att hälften av alla djur och växtarter lever i våra regnskogar? Man beräknar det  vara runt 4,5 miljoner arter och flera av dem har aldrig ens fått ett namn. Flera arter är inte ens upptäcka än. Kanske är du en av dem som får se en av de sällsynta arterna som gömmer sig i växtligheten. Våra regnskogar har varit och är fortfarande ett hett debattämne på grund av hotet av nedskövling. Något som är förödande för allt levande som finns i skogen och alla de arter som är helt beroende av sitt leverne av regnskogarna, de skulle inte klara av att leva i ett annat klimat eller med annan typ av växtlighet. Ett besök i regnskogarna gynnar turistnäringen och skapar medvetenhet.

Det unika klimatet

Regnskogarna ligger vid ekvatorn, läget på jorden gör att de får sitt speciella varma men luftiga klimat. Värmen som strålar in från solen träffar området runt ekvatorn vilket gör att fukten avdunstar, dock är det så mycket fukt som avdunstar att den är alldeles för tung för att förflyttas av vinden och regnar därför ner igen. Det fungerar alltså om ett eget eget lite system med avdunstning och nedfallande regn i den slutna skogen. Det unika med det hela är att denna process sker dagligen, samt att det sker under i stort sett hela året. Här kan man inte känna några årstider skifta.

Costa Rica

Costa Rica

Att åka till Costa Rica är populärt för de som vill vandra i regnskogen. Här är klimatet mycket varierande och man kan besöka allt från varma fuktiga mangroveträsk till att nästa dag vandra i de höga bergen och komma in i dimmiga molnskogar. Eller varför inte se de unika korallreven i området. Här finns även flera både aktiva och slumrande vulkaner.

Här är stora delar av regnskogen skydda av nationalparker och privata reservat. Man kan som turist ofta välja mellan olika typer av vandringar, populärt är att våga ta sig utanför den vanliga vandringssträckan för att uppleva den riktiga regnskogen. Några tips på vägen är; läs på om ditt resande, drick mycket vatten, bär svala men täckande kläder, de skyddar från solen och främmande insekter.