skip to Main Content

Vandringikon_picknickikon_fagelskadning

Vrånge mosse hittar du nära Oxsjön i en vindlande vacker vildmark söder om Göteborg. Området ligger i Sandsjöbacka naturreservat och är ett mycket populärt tillhåll för naturromantiker, skogsmullar och fågelskådare. Hit kommer du på mjuka naturstigar från Sisjön. Vandringsleden är cirka sex kilometer lång. Du kan även ta bilen till Oxsjöns parkering, gå genom skogen, klättra upp på höjden och vips så blickar du ut över målet.

SE & GÖRA

Vrånge mosse är ett gammalt myr- och träskområde som är ett eldorado för fågelskådare som brukar samlas här på våren för att se och höra sina favoriter återvända från vintersemestern.

När du strövar här åtföljs du ofta av lövsångarens drill. Om du kan lite ornitologi, finns här även gott om andra sköndrillande sångare. Vad sägs om svarthätta, talgoxe, koltrast, gulsparv, rödhake och gärdsmyg. Du kan också höra smått upprörda hackspettar men också trädpiplärka, gråsiska och en och annan skrålande korp.

Älskar du att vara ute i naturen är slingan runt de två sjöarna Oxsjön och Sisjön väl värt ett besök. Området är omtyckt av såväl motionärer som badande gäster. Du får uppleva fantastiska bergsformationer och udda naturtyper, variationsrikedomen är enorm.

Du vandrar på medelbreda grusvägar, där det är platt runt sjöarna och kuperat mittemellan. Det är barnvagnsvänligt och funkar för ”tuffare” barnvagnar. Promenaden runt själva Oxsjön är strandnära. Det finns ett vindskydd och grillplats nere vid sjökanten. Det är bitvis backigt men som tröst finns här mycket blåbär. Litervis, närmare bestämt.

Slingan är uppdelad på flera olika längder. Runt Sisjön är det 2,5 kilometer och lika långt är det runt Oxsjön. De två sjöarna binds samman av Sandsjöbackaleden som är 1,5 kilometer. Här är mestadels mindre stigar och motionsspår genom olika naturtyper.

Lycka till och glöm inte att ladda mobiltelefonen om du skulle gå fel. Kartfunktionen är också bra att ha och där finns ju även en behändig kompass som visar vägen om du går vilse.

TILLGÄNGLIGHET

Vrånge mosse kan du nå från Sisjön på mjuka stigar. Sträckan är ca sex kilometer. I området finns det gott om naturstigar men även medelbreda grusvägar, som funkar för ”tuffare” barnvagnar. Kanske inte helt optimalt för dig med funktionsnedsättning då det bitvis är ganska backig här.

HITTA HIT

Vill du inte vandra eller cykla hela vägen från Sisjön, kan du ta bilen till Oxsjöns parkeringsplats på kanten till Sandsjöbackas naturreservat, för att sedan ta naturstigen fram till målet. Närmaste kollektivtrafikhållplats är Lyckhem, Rosa Express, buss 80.