skip to Main Content

ikon_utsiktikon_simningVandringikon_fagelskadning

Gillar du riktig vildmark och spännande upptäcktsfärder, utan markerade leder är Svartevattnet dina jaktmarker. Ibland är stigarna uppenbara, ibland inte. Här är det karta och kompass alternativt GPS som gäller. Svartevattnet är ett fågelskyddsområde och här häckar många olika fågelarter. Har du tur kan du kanske se en berguv. Runt sjön finns höga klippformationer som bjuder på en fantastisk utsikt.

SE & GÖRA

Området är populärt för terränglöpare och orienterare. Så bli inte förvånad om du hör någon som flåsar i snåren. Det är bitvis snårig och backig terräng men uppe på höjdryggarna öster om E6 kan du vandra eller springa ganska obehindrat. Dock kan vegetationen mellan ryggarna vara tät och svårforcerad. Västerut i Sandsjöbacka-reservatet finns mer lättillgänglig terräng för dig som gillar att nöta markerna i ett långsammare tempo.

Runt Svartevattnet, Långevattnet och Rubbesjö finns små smala vildsvinsstigar, moss- och våtmarker samt bottenlösa spricksjöar med svart vatten. Den omgivande vegetationen kan stundtals påminna och fjällskog. Bär- och svampplockning är mycket populär sysselsättning här. Det finns gott om det!

Det är otroligt varierat och annorlunda omkring Svartevattnet. Området runt Änggårdsbergen brukar av löpare kallas för landet Narnia så kanske detta är landet Oz? Här inträder du i vildmarken på ett ställe, kanske med en känsla av att du inte vet när, var eller hur du kommer ut igen. Spännande eller hur?

Men glöm inte karta, kompass eller GPS och ladda mobiltelefonen, så att du är på den säkra sidan. Ha en god tur!

TILLGÄNGLIGHET

Svartevattnet är kanske Tremilaparkens mest otillgängliga hotspots. Det finns inga utmärkta leder eller stigar som tar dig hit. För att ta sig hit så behöver du gå genom kuperad och obanad terräng, vilket gör att området inte lämpar sig för barnvagnar eller för personer som har svårt att gå.

HITTA HIT

Närmaste P-plats finns vid Tvärås, Kungsbacka. Därifrån är det en dryg kilometer fågelvägen till Svartevattnet. Kommer du norrifrån på E6 så tar du av vid trafikplats Kungsbacka Nord och tar vänster i den andra rondellen in på Arendalsvägen. Fortsätt sedan tills du har passerat under motorvägen och sväng höger. Följ sedan vägen cirka 1,5 km tills P-platsen dyker upp på vänster sida.