skip to Main Content

ikon_simningikon_fiskeVandringikon_cyklingikon_utsiktikon_picknickikon_eldstad

Inbäddad i grönska – cirka en mil från centrala Göteborg – ligger sköna Sisjön. En mycket populär bad- och fiskesjö, delvis belägen i Sandsjöbacka naturreservat. Sjön bjuder på kristallklart vatten, en liten sandstrand och flera härliga badklippor allt omgärdat av skogsmark och vandringsleder. I området finns massor av möjligheter och spännande aktiviteter för alla. Runt sjön går en vandringsstig som delvis utgör en del av Sandsjöbackaleden. Här börjar vildmarken. På riktigt!

SE & GÖRA

På grusade stigar når du både badplatsen och sjön och det är lätt att ta sig runt hela härligheten med barnvagn och även rullstol, dock är vissa vägval kuperade. Vill du gå hela slingan är det ca 2,5 km. Det finns flera grillplatser, till exempel vid vindskyddet i söder om du vill ta en matpaus.

Sommartid kan du bada vid sandstranden i nordost eller från någon av berghällarna. Här finns en barnvänlig brygga och härliga gräsmattor som är perfekta för picknick och lek. Det finns också gott om stigar för promenader och löpning samt för ridning och cykling. Även fiske (gult kort krävs) och dykning i det klara vattnet är möjligt (siktdjupet är 6 meter) och abborrarna är många. Önskar du gå lite längre kan du vandra på vältrampade leder ända till Sandsjöbacka.

Gillar du att plocka bär och svamp finns det gott om det i markerna. Och har du tur stöter du på både rådjur och älg. Vintertid är det populärt, när isen håller och snön ligger, att åka både skridskor och skidor på och runt sjön.

Kuriosa: Namnet Sisjön är en språkligt förvanskad form av Skärsjön, som 1666 skrevs Siersiöen, vidare Sier siöö 1694, Siön 1725 och Skärsiöen 1785, vilket sannolikt utgått från Skälsjön, där skäl- betyder gränsskillnad mellan dåvarande socknarna Askim och Fässberg. Förr kallades Sisjön också för Balltorpsjön.

TILLGÄNGLIGHET

Det är lätt att ta sig till Sisjön, både med bil, buss, cykel och till fots. På grusade stigar når du den fina badplatsen och därifrån kan du ta dig runt sjön med både barnvagn och rullstol, dock är vissa vägval ganska kuperade.

HITTA HIT

Sisjön kan nås från nordväst via Sisjömotet och Sisjövägen till Askims Svartmosse där busshållplats (buss 83, 84 och 182) och parkeringsplats finns. Närmaste entré till badplatsen i nordöst är via Fässbergsmotet och Lunnagårdsgatan. Följ skyltningen om du kommer med bil eller cykel.