skip to Main Content

ikon_picknickVandringikon_ridningikon_historia

Natursköna Kimmersbo ligger bredvid Sandsjöbacka med sin vackra natur. I området finns fina vandringsleder och många utflyktsmöjligheter. Landskapet ändrar sig från skogslandskap till ett landskap som är tydligt påverkad av människan med ängar och fägator. Här har du närhet till naturen och havet men samtidigt är det inte långt från storstadens puls.

SE & GÖRA

Kimmersbo bjuder på en fantastisk miljö som vittnar om hur människan har brukat jorden i tusentals år. Idag finns här två äldre fastigheter som har legat här ända sedan 1600-talet. Markerna brukas eller betas tyvärr inte längre, så växligheten har tagit överhand, men spår av det gamla kulturlandskapet finns fortfarande: betesängar, omgivna av gedigna gamla stengärdsgårdar och vackra skogspartier.

Söder om Spårhagavägen har man hittat Västsveriges äldsta kubbvete. Stenmurar, spännande utmarker och fägator kan ses här. En fägata är en tamdjurs-stig i skog och mark, omgiven av en stengärdsgård på båda sidor. En slags promenadväg för gårdens kreatur.

Området är mycket populärt för klättrare och har flera bouldering-väggar och friliggande block utspridda i fin skogsmiljö. Parkera vid en av Sandsjöbacka Naturreservats parkeringar på Spårhagavägen (koordinater: 57.561738,12.018614) och gå ner till blocken via Sandsjöbackaleden. Spårhagavägen nås antingen från E6 eller 158 i höjd med Lindome eller Billdal.

Till hav och härliga badplatser tar det inte mer än 10 minuter med bil. Det är även lätt att cykla ner till havet, på en kvart är du exempelvis framme vid den fina badplatsen Nordreviksbadet.

TILLGÄNGLIGHET

Att vandra här bjuder på ganska varierad terräng, både enklare och mer strapatsrik beroende på hur långt du vill ta dig. Vid parkeringen i Högsered finns en informationsskylt för området. Spårhagavägen saknar gång- och cykelbana vilket gör att det kan vara mer komplicerat att ta sig hit den vägen.

HITTA HIT

En möjlighet är att åka buss 767på Spårhagavägen från Lindome till Snipen. Från Göteborg kan du åka pendeltåg till Kungsbacka station och sedan ta bussen. Det tar ca 1 timme. Tar du bilen finns det parkering med rastplats utefter Spårhagavägen, i Högsered (öster om Kimmersbo) sammanlänkat till Sandsjöbacka-reservatet.