skip to Main Content

ikon_utsiktikon_picknickikon_vandringikon_blomningikon_historia

Längst upp i Botaniska trädgården ligger Håberget. Härifrån ser du ut över Änggårdsbergen, Linnéstaden, Slottsskogen, Kungsladugård och hamnen med Gamla Älvsborgs Fästning som landmärke i väster. Allt detta var en gång kungens jaktmarker, vaktade av en hejderidare bosatt på Änggården. Du tar dig upp på trappsteg utmejslade i berget – gjorda för att damer med långa kjolar skulle kunna ta sig hit. Utsiktsplatsen är perfekt för dig som vill toppa promenaden i Botaniska eller Änggårdsbergen.

SE & GÖRA

Eftersom Håberget ligger längst upp i Botaniska har du ett perfekt tillfälle att se vacker natur längs vägen. Väl uppe blir du belönad med stadens bästa utsikt. Luta dig mot en vindskyddad, solig klippvägg och blicka ut över omgivningarna. Vid klart väder kan du snurra på klacken och se 360 grader över land och vatten.

På vägen upp eller nerför berget kan du också gå igenom Japandalen och Klippträdgården. Här uppe finns ett magnifikt vattenfall och en hemlig tunnel. Missa inte detta! Klippträdgården har över 5000 växtarter ifrån Skandinavien, Europa, Amerika och Asien. Innan trädgården anlades var här kala klippor. Idag är spricklandskapet förvandlat till en magisk plats.

I Japandalen kan du se växter som den stora gräddgula Junimagnolian med blommor som mäter två decimeter i diameter. De blommande träden här är målet för tusentals besökare på våren. Japandalen bjuder på stillhet året runt. Sätt dig ner under ett träd, stressa av och bara njut. Här är en skön plats att bara vara på. Kontemplation eller meditation? Det är bara att välja!

Håberget ligger även vid ingången till Änggårdsbergen så vill du fortsätta din promenad är det bara att knalla på ut i vildmarken.

TILLGÄNGLIGHET

Det är lätt att ta sig fram i Botaniska, men vägen upp på berget är inte handikapp- eller barnvagnsvänlig. Det är en ganska brant sluttande väg som övergår i bergsstig. Inte lämpligt för folk med rörelsehinder.

HITTA HIT

Åk till Botaniska. Därefter promenerar du ca 10-15 minuter genom trädgården upp till Håberget. Närmaste kollektivtrafikhållplats är Botaniska Trädgården. Och tar du bilen finns det parkeringsmöjligheter precis utanför stora entrén, men också uppe vid Sahlgrenska vid ingången till Vitsippsdalen.