skip to Main Content

ikon_utsiktikon_picknickVandringikon_cyklingikon_ridningikon_eldstadikon_historia

För mer än tusen år sedan var Fässbergsdalen vattenfylld och en del av farleden för dåtidens vikingar. Om du varit bofast här på den tiden och stått på toppen av Västerberget (högsta punkten i Änggårdsbergen, 118 m.ö.h.) så hade du sett vikingarnas skepp ankra nere i fjorden vid Fässbergs by.
Visst är det en mäktig känsla att veta att du nu står på mark där de beryktade vikingarna en gång levde?

SE & GÖRA

I Fässberg finns idag ett värdefullt jordbruks- och kulturlandskap samt ett rikt fågelliv med bland annat gräshoppsångare, tofsvipa, jagande tornfalk och ormvråk. Här rinner Stora ån, eller Balltorpsbäcken som den också kallas, som förbinder Kålleredsbäcken med naturreservatet Välen.

Högst upp på Västerberget kan du – om du har tur – få se den fridlysta hasselsnoken som har bosättningar i bergssluttningarnas söderläge. Ta med kikare! Och gillar du grottor ska du inte missa Skubbagrottorna (ligger mellan Västerberget och Eklandabergen). Här bodde de bostadslösa så sent som för 100 år sedan.

Det finns fler heliga platser i området, Lunnagården och Fässbergs medeltidskyrka.

Lunnagården har anor från 1600-talet. Den ägdes då av prins Karl Filip Vasa (bror till Gustav II Adolf). Idag är det en privatbostad. En gång i tiden fanns här en vacker engelsk park. Vid Lunnagården finns också den sällsynta och fridlysta växten Glimmerört – en liten ettårig nejlikeväxt. Den blommar i juli till augusti med små vita blommor som sitter kranslikt i bladvecken.

Fässbergs medeltidskyrka byggdes på 1200-talet och låg där Fässbergs kyrkogård idag ligger (nära gamla Pedagogen). 1893 såldes kyrkan för endast 1100 riksdaler men revs 1896. 1887 hade man dock byggt den nuvarande kyrkan i nygotisk stil som tronar på en kulle.

Den historiska vandringen avslutas i norr, med kultplatsen Brudberget. Sägnen säger att här bodde troll som rövade brudpar men också att man gick hit för att offra till gudinnan den Stora Bruden. Historikerna vet inte riktig vem hon var, men kanske var det Freja, kärlekens och fruktbarhetens gudinna som – enligt nordisk mytologi – vårdar över mödrar och barn.

Kuriosa: I Fässbergdalen har det funnits folk och bosättningar sedan järnåldern (500-1000 år f. Kr). I gamla skrifter daterade från 1300-talet, kan man läsa att namnet skrevs Fästbiärrg, där fäst betyder tåg eller tross att göra fast fartyg med och biärrg (berg) syftar på en förtöjningsplats.

TILLGÄNGLIGHET

Från Bredfjäll är det möjligt att gå ner mot Eklanda och Fässbergs by till Fässbergssdalen. Vägen funkar även med barnvagn, dock mindre lämpligt för dig med rullstol. För att ta sig till de olika historiska platserna är det litet mer kuperat och en hel del skogsstigar. För dig som vill, går det sedan att promenera till Mölndals centrum via gatunätet.

HITTA HIT

Du kan ta bilen och parkera i Eklanda eller ta buss 751 till Eklanda Skog. Det går också bra att promenera från Mölndals centrum som nås med pendeltåg, spårvagn och buss. Du kan också gå från Botaniska ner genom Änggårdsbergen via Trinde mosse.